Je bent op zoek naar je eerste baan of naar een nieuwe functie. Dat is natuurlijk spannend. Met deze tips kan je je hier zo goed mogelijk op voorbereiden.

De eerste stappen

Ga je reageren op een vacature in de krant of op een vacaturesite? Laat in je cv zien waar je talenten liggen en schrijf een gemotiveerde brief. Hierin laat je zien dat je je in de organisatie hebt verdiept.

Er zijn ook nog andere manieren om een baan te vinden. Gebruik LinkedIn en kijk of je mensen kent die bij organisaties werken waarin jij geïnteresseerd bent. Benader ze voor een netwerkgesprek. Dit hoeft niet meteen een nieuwe baan op te leveren, maar in de toekomst misschien wel.

Het sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Natuurlijk bereid je je hier goed op voor. Lees je in in de organisatie en bedenk zelf ook vragen die je kan stellen. Zo wordt een sollicitatiegesprek meer een dialoog in plaats van een ondervraging. Natuurlijk zal je vragen krijgen over je kwaliteiten en je mindere eigenschappen. Bereid dit voor en kom met voorbeelden. Dat werkt veel beter.

Voorafgaand aan je sollicitatie heb je misschien al gebruik gemaakt van LinkedIn. Dat kan ook bij de voorbereiding van het gesprek. Zoek je gesprekspartners op om wat te weten te komen over hun achtergrond. Dit leidt wellicht nog tot gespreksonderwerpen tijdens de sollicitatie.

De juiste kleding

Natuurlijk zie je er verzorgd uit tijdens een sollicitatie. Zorg dat je outfit passend is bij de functie en de organisatie. Voor de functie van verpleegkundige zal je wat anders aan doen dan als projectmanager.

Veel succes en ontspan! Mocht je de functie niet gekregen hebben, volgende keer beter. Daarover nog een laatste tip: Vraag om feedback, dat kan je meenemen bij je volgende sollicitatie.