Tegenwoordig hebben we veel keuzemogelijkheden als het gaat om onze carriere. Dit kan echter ook beangstigend zijn, want je bent altijd bang dat je de verkeerde keuze maakt. Die angst is echter ongegrond, want je kunt natuurlijk altijd een nieuwe baan gaan zoeken. In Nederland is momenteel veel werkgelegenheid en daar kun jij dus prima van profiteren. Lees hieronder enkele tips om zo snel mogelijk een baan te vinden die bij je past.

Verken de arbeidsmarkt grondig

Het is geen enkel probleem om tijdens je huidige baan al de arbeidsmarkt te verkennen. Je kunt dan eventueel ook al solliciteren zonder dat er druk op staat. Je bent immers al voorzien van werk en daarmee van een inkomen. Ga je solliciteren naar een functie, zonder dat je op dat moment een andere functie hebt? Dan heb je geen inkomsten en kun je minder kritisch zijn. De kans is dan ook groot dat je sneller een baan aanneemt die totaal niet bij je past. En dan zit je weer met de welbekende gebakken peren. Verken de arbeidsmarkt dus al tijdens je huidige baan en ga solliciteren als je wat aantrekkelijks ziet.

Wat wil je precies?

Hoe kom je er nu achter welke baan het beste bij je past? Gelukkig zijn daar tegenwoordig veel methodes voor. Op internet zijn verschillende beroepskeuzetesten die je kunt uitvoeren. Deze zijn veelal gratis, maar je kunt er ook voor kiezen om een betaalde beroepskeuze test uit te voeren. Het voordeel van een betaalde beroepskeuzetest is dat deze uitgebreider is en je ook evenwichtig advies krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om een loopbaancoach in de hand te nemen. Deze heeft veel ervaring met mensen op het rechte carrièrepad brengen. Je betaalt weliswaar een bedrag hiervoor, maar meestal is dit het dubbel en dwars waard.