Een goede vriend van je vraagt of hij jouw auto een week mag lenen, omdat hij een paar belangrijke afspraken heeft. Of je moeder wil je auto gebruiken voor een weekendje weg met vriendinnen. Natuurlijk wil je ze graag uit de brand helpen, maar hoe zit het dan met de verzekering van je auto?

Soort autoverzekering

Iedere autobezitter is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade die met jouw auto aan anderen wordt aangebracht. Of jij nu de bestuurder was of een ander, dat maakt niet uit. Maar eventuele schade aan jouw auto is met alleen een WA-verzekering dus niet gedekt. Heb je jouw auto WA beperkt casco of all risk verzekerd? Dan is ook (in bepaalde situaties bij beperkt casco) eventuele schade aan jouw auto verzekerd als er iemand anders achter het stuur zat. Bekijk de voorwaarden van je verzekeraar om te zien welke schade er precies wordt gedekt.

Maak vooraf goede afspraken

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar mocht je moeder of je vriend toch schade rijden met jouw auto, dan is het fijn als vooraf duidelijk afgesproken is wie deze schade gaat betalen. Niets is zo naar als ruzie maken over geld. Ook al is schade aan je auto (deels) verzekerd, dan nog heb je te maken met een eventuele no-claim korting die komt te vervallen, een terugval in schadevrije jaren en een eigen risico dat betaald moet worden. En heb je alleen een WA-verzekering, dan komt schade aan je eigen voertuig dus sowieso voor eigen rekening. Deze schade is ook niet te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die jouw auto heeft geleend. Maak voordat je jouw auto uitleent dus goede afspraken over wie een eventuele reparatie of premiestijging betaalt en voorkom een hoop ellende.