We dromen allemaal wel van financiële onafhankelijkheid. Misschien ken je de reclames van het Zwitserleven gevoel nog wel. Mensen die op het strand lopen op een tropisch eiland en onbezorgd genieten. De pensioenleeftijd gaat steeds verder omhoog en de periode dat we onbezorgd mogen genieten ligt nog ver voor ons, denken we. Dit kan ook anders.

Een doel en overzicht

Een belangrijke eerste stap is om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Bepaal wanneer je financieel onafhankelijk zou willen worden. Aan de hand van het financiële overzicht kan je berekenen of je doel haalbaar is. Stel eventueel je doel bij en ga vervolgens aan de slag met de volgende stappen.

Vergroot je inkomsten en verklein je uitgaven

De enige manier om financieel onafhankelijk te worden is je uitgavenpatroon aan te passen en daar waar mogelijk ook te zorgen voor meer inkomsten. Je kan natuurlijk rigoureuze stappen nemen om minder geld uit te geven door bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen, maar ook met kleinere stappen kom je al een eind. Kijk kritisch naar je verzekeringen, je boodschappen en ga je eigen groente verbouwen. Neem ook je abonnementen onder de loep. Maak je echt gebruik van dat sportschoolabonnement of kan je ook buiten gaan sporten? Om meer inkomsten te krijgen, kan je natuurlijk gaan beleggen, maar dit brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Misschien is er wel iets dat je goed kan en kan je hiermee voor neveninkomsten zorgen.

Bedenk tenslotte wel dat je hele leven niet alleen op de toekomst gericht moet zijn. Je leeft ook in het nu. Ontzeg jezelf niet alles en zorg ook voor een financiële buffer voor onverwachte tegenvallers. Met deze tips kan ook jij dan nog steeds financieel onafhankelijk worden.