We leven in een rijk land en dat betekent dat veel mensen geld op hun bankrekening hebben staan. Geld waarmee in principe niets gedaan wordt. Het is zonde om dit te laten staan, maar veel mensen weten niet precies wat ze ermee moeten doen. Gaan ze beleggen? Dan loop je natuurlijk risico. Maar is sparen tegenwoordig nog wel verstandig? Wat is wijsheid in de veranderende economische tijden waarin we leven? Lees snel verder om daar achter te komen.

Sparen verstandig?

Is sparen in deze tijden nog wel verstandig? Zoals je ongetwijfeld wel weet hebben we in 2008, en nog lang daarna, last gehad van een grote mondiale economische crisis. Veel banken zijn toentertijd omgevallen en veel mensen werden werkloos. De economische crisis heeft als jammerlijk gevolg gehad dat je tegenwoordig weinig rente krijgt op je spaargeld. Met andere woorden: sparen is bijna niet meer de moeite waard als je het vergelijkt met de tijden voor de financiële crisis. Risicoloos binnenlopen bestaat bijna niet meer en dus moet je een pragmaticus zijn.

Beleggen wel verstandig?

Aangezien sparen tegenwoordig niet rendabel is, is natuurlijk de grote vraag wat je dan met je geld moet doen? Je kunt het natuurlijk op de bank houden en genieten van een kleine spaarrente. Maar je kunt ook beleggen, maar daar zijn wel de nodige risico’s aan verbonden. Toch hoeft beleggen niet altijd zo risicovol te zijn als veel mensen denken. Aan beleggen kleven toch een bepaald stigma’s. Mensen kennen doemverhalen waarbij iedereen binnen no-time zijn volledige kapitaal kwijt was geraakt. Dat klinkt natuurlijk niet aantrekkelijk, maar ook in beleggen liggen verschillende gradaties.

Veilig beleggen

Er is de mogelijkheid om enigszins veilig te beleggen. Het voordeel van veilig beleggen is dat je een grote kans hebt dat je jaarlijks rendement hebt. Het nadeel van veilig beleggen is dat dit rendement niet heel hoog zal zijn.